Cere Ofertă

Ce este certificatul de performanta energetica si de ce sa alegi o locuinta cu clasa A

Este certificatul energetic un aspect important pentru tine atunci cand vrei sa cumperi o locuinta? Daca da, probabil ai aflat deja ce este certificatul energetic, dar si ce avantaj enorm presupune traiul intr-o cladire care economiseste energie. In caz contrar, va fi musai sa citesti randurile urmatoare, mai ales in situatia in care te intrebi daca acesta este un moment bun sa cumperi o locuinta.

Ce este certificatul de performanta energetica?

Certificatul de performanta energetica este un document fara de care un proprietar nu poate sa inchirieze sau sa vanda o casa, un apartament sau garsoniera, sau sa faca lucrari de renovare. Daca acest act nu este furnizat cumparatorului, atunci contractul de vanzare-cumparare al imobilului va fi nul si va putea fi atacat in instanta. In plus, cu cat certificarea obtinuta este mai buna, cu atat pretul imobilului poate creste. Prin urmare, detinerea acestui act va fi un avantaj pentru vanzator, dar si pentru cumparator, care va sti astfel pe ce da banii. In general, vanzarea fara certificat energetic nu va fi posibila.

Asadar, orice proiect care vizeaza locuintele trebuie sa ia in calcul inclusiv eficienta lor din punct de vedere energetic. Pe baza acestui document tehnic se atesta performanta energetica a cladirii, dar si incadrarea acesteia intr-o clasa de performanta energetica. Acest tip de certificare se elaboreaza pentru cladirile noi construite sau pentru cele existente si respecta valorile de referinta prevazute in orice regulament tehnic in vigoare.

Care este legislatia privind certificatul de performanta energetica

Si, totusi, care este legea referitoare la certificatul energetic? In prezent, cadrul legal face referire la o serie de directive, legi si ordonante atat la nivelul Parlamentului European, dar si in Romania.

Pentru a defini performanta energetica a unui imobil se iau in calcul urmatorii factori:

  • izolatia termica;
  • sursele proprii de producere de energie;
  • caracteristicile tehnice ale imobilului si instalatiilor;
  • influenta cladirilor vecine;
  • felul in care este proiectata si amplasata cladirea si cum este influentata de factorii climatici;
  • climatul interior al imobilului, dar si alti factori care pot influenta necesarul de energie. 

In functie de acesti factori, fiecare imobil primeste o nota de la 1 la 100. Nota acordata este direct proportionala cu eficienta din punct de vedere energetic. Tot pe baza acestei note va fi incadrat intr-o clasa energetica, de la A la G, A fiind reprezentativ pentru cel mai scazut nivel de energie, deci cea mai mare eficienta.

Cine elibereaza certificatul de performanta energetica? Doar un auditor energetic atestat. Acesta este singurul in masura sa elibereze certificatul energetic in urma unei analize.

Cum se obtine certificatul de performanta energetica

Cladirile in care se desfasoara activitati de natura umana, de exemplu, blocuri de locuinte, spitale, restaurante, hoteluri sau scoli, dar si restul imobilelor in care e nevoie fie de sistem de racire fie de incalzire au nevoie de acest tip de certificate.

Insa, pentru eliberarea certificatului energetic vor fi necesari cativa pasi. Procedura prevede analiza intreprinsa de catre un auditor energetic, atestat de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei. Dupa ce face auditul, tot auditorul energetic va intocmi raportul de audit si va elibera certificatul energetic.

Pentru a demara acest proces, va fi nevoie de o serie de acte necesare pentru certificat energetic:

  • solicitarea de la proprietarul/investitorul/administatorul imobilului, catre auditorul energetic;
  • contractul incheiat cu auditorul energetic pe baza caruia acesta isi va presta serviciile;
  • actele transmise auditorului, precum: planurile arhitecturale, planurile generale de incadrare in zona a cladirii, planurile de instalatii, facturile la apa calda, rece, energie termica sau de combustibil, detalii despre pozitia geamurilor si izolatia cladirii si altele;
  • alte acte si informatii stranse de catre auditor.

Certificatul emis va fi controlat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii. In plus, aceasta institutie va analiza si rapoartele de audit energetic, dar si rapoartele de inspectie a sistemului de climatizare/incalzire. Poti vedea online cum arata un model de certificat energetic.

Ce cladiri nu necesita certificatul de performanta energetica

Exista si anumite cladiri care nu au nevoie de acest certificat. Care sunt acestea si de ce nu au ele nevoie de acest document, afli din randurile care ce urmeaza:

  • monumentele si cladirile istorice, deoarece orice modificare in scopul eficientei energetice le poate afecta caracterul sau aspectul;
  • cladirile independente, daca au o suprafata mai mica de 50 mp;
  • cladirile rezidentiale, daca sunt folosite mai putin de patru luni pe an;
  • Cladirile provizorii, daca sunt folosite cel mult doi ani si se afla in zone industriale sau sunt ateliere sau cladiri nerezidentiale din domeniul agriculturii si astfel consuma putina energie.

De asemenea, in categoria cladirilor care nu necesita un astfel de certificat intra si lacasurile de cult.

De ce este necesar certificatul de performanta energetica

Si, totusi, de ce nu se poate realiza vanzarea fara un astfel de document? Obtinerea certificatului de performanta energetica este relevanta deoarece in lipsa lui nu se poate asigura valabilitatea anumitor acte, de exemplu contractul de vanzare-cumparare.

Un astfel de document este folositor si pentru a autentifica receptia lucrarilor la imobil, dar ofera si informatii deosebit de importante despre consumul de energie. Astfel, ai o imagine mai clara asupra cheltuielilor necesare pentru intretinere; certificatul poate fi folosit, asadar, drept instrument pentru a stabili un pret corect pentru imobil. In functie de certificarea energetica, te poti decide si in legatura cu metoda de finantare. Evident, vei lua in calcul si celelalte facilitati.

Certificatul este valabil 10 ani, iar singurele modificari posibile apar daca faci renovari majore pentru a incadra locuinta intr-o clasa energetica superioara. In cazul in care un imobil este frecventat de public, fie ca este proprietate publica sau privata, certificatul trebuie obtinut, dar si afisat intr-un loc vizibil. Nerespectarea legii implica sanctiuni serioase!

Cat costa un certificat de performanta energetica?

Acum, ca stii ce inseamna un certificat energetic, probabil, vrei sa afli si cat costa. Ei bine, tarifele pentru obtinerea certificatului energetic au fost aprobate de catre Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri si difera in functie de serviciile prestate. Asadar, exista patru categorii:

  • Categoria A, pentru certificat de performanta energetica;
  • Categoria B, pentru expertiza energetica, raportul de expertiza energetica si certificatul de performanta energetica;
  • Categoria C, pentru auditul energetic si raportul de audit energetic;
  • Categoria D, pentru consultanta in domeniul energeticii pentru cladiri.

Tariful va fi diferit in functie de tipul de cladire. Pe site-ul AAECR (Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania, poti gasi tariful pentru fiecare tip de serviciu in parte si pentru fiecare tip de imobil.

De ce sa alegi o locuinta cu eficienta energetica clasa A?

Complexul nostru rezidential se lauda cu mult mai multe facilitati, finisaje si dotari, dar suntem deosebit de mandri mai ales de faptul ca ne incadram in clasa energetica A.

Pentru a fi incadrata in clasa energetica A, o cladire trebuie:

  • sa aiba un consum de maxim 125 kWh/m2/an;
  • sa aiba consumul de energie din surse surse neregenerabile (kWh/m2/an) egal cu zero;
  • sa asigure iluminatul cu surse led;
  • sa automatizeze instalatia de incalzire;
  • sa automatizeze instalatia de consum a apei calde (prin montarea debitmetrelor pe racordurile de apa calda si apa rece);
  • sa aiba instalatiile termice bine izolate;
  • sa aiba peretii exteriori izolati termic;
  • sa aiba tamplarie eficienta.

De ce ar fi asta un avantaj pentru tine? Simplu! Pentru ca asa poti afla care este cantitatea de energie consumata pe metrul patrat/an si poti deduce usor costurile de intretinere. O astfel de certificare iti ofera avantajul de a avea dobanzi reduse la achizitionarea prin credit ipotecar, dar si facturi mai mici la curent si/sau gaze.

In plus, te bucuri de garantia faptului ca apartamentul tau este bine izolat, are instalatii performante, iar pierderile de energie sunt minime, fie ca vorbim despre incalzire, racire, ventilare, iluminat si asa mai departe. Afla mai multe despre stadiul lucrarilor, dar si despre regulile de convietuire la bloc inainte de a lua o decizie. 

Este aparatmentul tau de vis in Aqua City? Acceseaza sectiunea contact si-ti vom raspunde cu lux de amanunte la aceasta intrebare!