Cum se obtine certificatul de performanta energetica
Cladirile in care se desfasoara activitati de natura umana, de exemplu, blocuri de locuinte, spitale, restaurante, hoteluri sau scoli, dar si restul imobilelor in care e nevoie fie de sistem de racire fie de incalzire au nevoie de acest tip de certificate.
Insa, pentru eliberarea certificatului energetic vor fi necesari cativa pasi. Procedura prevede analiza intreprinsa de catre un auditor energetic, atestat de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei. Dupa ce face auditul, tot auditorul energetic va intocmi raportul de audit si va elibera certificatul energetic.
Pentru a demara acest proces, va fi nevoie de o serie de acte necesare pentru certificat energetic:
- solicitarea de la proprietarul/investitorul/administatorul imobilului, catre auditorul energetic;
- contractul incheiat cu auditorul energetic pe baza caruia acesta isi va presta serviciile;
- actele transmise auditorului, precum: planurile arhitecturale, planurile generale de incadrare in zona a cladirii, planurile de instalatii, facturile la apa calda, rece, energie termica sau de combustibil, detalii despre pozitia geamurilor si izolatia cladirii si altele;
- alte acte si informatii stranse de catre auditor.
Certificatul emis va fi controlat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii. In plus, aceasta institutie va analiza si rapoartele de audit energetic, dar si rapoartele de inspectie a sistemului de climatizare/incalzire. Poti vedea online cum arata un model de certificat energetic.